Hoe is de naam Uylenborgh ontstaan?

Hoe is de naam Uylenborgh ontstaan?

De naam van het landgoed is bedacht voor de aanvraag voor NSW-rangschikking. Bij zo’n rangschikking is de naam van het te rangschikken landgoed een vereiste waaraan een aantal voorwaarden zitten. De naam mag bijvoorbeeld geen bestaande (familie)naam zijn. Je kunt wel kiezen voor bijvoorbeeld een naam met een nummer, zoals Het Broek 2003.

Wij hebben destijds de hulp ingeroepen van een deskundige op het gebied van namenselectie. Hij adviseerde ons om niet te kiezen voor een combinatie van letters en cijfers. Verder kregen we de aanbeveling een vertrouwde klank te gebruiken, zoals van een bestaande bloem of diersoort. Omdat we in Putten en omgeving al een aantal landgoederen kennen, hebben we ook die naamdelen uitgesloten (zoals -burg, -aller, -beek, -stein en dergelijke).

Omdat Gert van jongs af aan veel met (water)vogels in aanraking is gekomen, sprak een vogelnaam het meest aan.  Daarbij kun je in deze omgeving regelmatig het geluid van uilen horen zodat we voor dit dier hebben gekozen. We wilden als laatste lettergreep graag aansluiten bij Burg (Vanenburg) en omdat zoiets ook leuk matcht met mijn naam (Bor), is Uilenborg een leuke variant. Het is echter ook een bestaande (historische) naam, daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor de spelling Uylenborgh.

Al met al was het een hele puzzel, maar we vinden de naam zelf wel geslaagd, en passen bij het nieuwe landgoed.